När man var mindre så spelade det där med smak ingen som helst roll, blir man full på det..? Ok, skit samma å sen höll man på varje gång man tryckte flasakan med häxblandningen till munnen. Sen satte jag eget mjöd i källaren, var ju typ gratis, smaka skit men man kunde göra det själv, det gick dock inte så bra eftersom mamma hitta gömman. Senare så köpte man 1 liter hembränt för 100 kr eller köpte brännvin special på systemet. Jag drack bara sprit, tyckte inte om varken öl eller vin, sen tyckte jag inte om att blanda groggar utan jag snappsa all sprit. En stor nubbe, ett glas saft bredvid, jordgubbssaft.... Inte undra på att man blev full, 1 liter ren sprit ut i kroppen.
När man sen blev lite äldre så dök ju tanken upp, varför inte göra egen sprit.....? Sagt och gjort, maskin lånade vi av en kompis, socker, turbojäst, kaffefilter och aktivtkol stod på inköpslistan. Är ju barnsligt lätt att göra sprit, vatten, jäst och socker få stå i en spann några dygn. Koka allt i maskinen, det som kommer ut är väldigt starkt, sen spär man ut allt med vatten så man får den procent man vill ha, vi la det nästan alltid på 32% eftersom brännvin special var så starkt, även perfekt procent att hälla ner i strupen.
Sen ska allt renas i ett rör fyllt med kol för att spriten skall bli ren och fin, vi renade alltid spriten 2 gånger för att den skulle bli finfin. Bra blev det och massa liter kom ut, det var som julafton varje gång vi gjorde en sats, det var ju lite jobb för det tog ju som sagt några dagar men sen hade man typ 20 lite sprit och billigt var det. Vi sålde inte utanför vårat gäng, den sprit vi gjorde drack vi upp själva.
Kommer inte ihåg hur länge vi höll på med detta men det var kul och som sagt man tjänade ju massa pengar på att göra sin egen sprit. Nu är ju smuggelsprit typ lika billig så jag tror att hembränningen nästan har dött ut, det är nästan lite synd för det är ett fint hantverk. Det blev många sena nätter när det puttrade och man fick pausa videon för att hälla på mer sprit för rening, man var ju oftast två personer för det var viktigt att det inte kokade för länge, då blev allt misslyckat.
Nu i helgen kommer jag nog dricka tysklandsvin, tysklandsöl, sen kommer jag oxå dricka vanligt vin och vanligt öl som jag ska ner och köpa på vårat kära systembolag......
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar